Gå til hovedindhold

MasterClass 2023 - Materialer

Opsamling fra CareWare MasterClass 2023. Med en masse nyttige links - du kan også downloade oplægsholdernes præsentationer samt opsamlingen som pdf.

Indhold

    Max Jensen

    Max Jensen, Socialstyrelsen

    Max Jensen fra Socialstyrelsen var første oplægsholder. Max mener ikke, at der nødvendigvis er tale om videoovervågning, blot der er et kamera i et rum. Et kamera kan nemlig bruges til andet end at tage billeder. Nye løsninger er i stand til at udnytte kameraets teknologi til at skabe omsorgssystemer, som kan alarmere personale ved uhensigtsmæssige aktiviteter. Billederne kan anonymiseres eller fjernes helt, alt efter hvilket behov man har. Derudover ser Max et dilemma i, at der på den ene side er pligt til tilsyn og pligt til lavest mulige indgriben, samtidig med at der blandt lovgivere er manglende accept af, at der bruges kamera-kig-ind/videoovervågning, som er den lavest mulige indgriben i borgerens privatliv.
    Se Kommunikationsnetværk under Socialstyrelsen, som Max Jensen er leder af. Måske er det noget for dig. 

    Max Jensen har desuden fremsendt følgende, nyttige genveje til Hjælpemiddelbasen:

    Målgrupper, heri eksempler på hjælpemidler til forskellige målgrupper med særlige behov. Bl.a.:

    Guides, heri om valg, brug og vedligeholdelse af forskellige typer hjælpemidler. Bl.a.:

    Vi har et specialkatalog om Tryghedsskabende velfærdsteknologi

    Endelig så er der Rådet for Tryghedsskabende Velfærdsteknologis hjemmeside.

    Henk Herman Nap

    Henk Herman Nap

    Oplægsholder på CareWare Masterclass, Henk Herman Nap, fortalte om EU-projekt HAAL (AAL-program) som Aarhus Kommune også er en del af. Projektet handler bl.a. om tidlig opsporing og forebyggelse.

    HAAL is about learning from each other’s dementia care eco-systems supported by AAL technologies and services and try-out what could work in your context. Within HAAL we will also develop a prototype platform – based on machine learning – where the data of the different AAL solutions is analyzed and used to support the care process and client journey.

    Henk Herman Nap er seniorforsker hos Vilans, der er en uafhængig, hollandsk vidensorganisation inden for sundheds- og omsorgsområdet. Du kan også følge Vilans på LinkedIn

    Vilans er en af flere partnere i det hollandske demensnetværk JAIN. Accompanying people with Amnesia.

    Joint Artificial Intelligence Network provides assistance to people with amnesia to improve their quality of life. JAIN is a demand-driven program for the development of knowledge and innovations to:

    1. Increase the autonomy, self-reliance, happiness, and quality of life of people with amnesia
    2. Live happily at home for as long as possible
    3. Improve support for family members, informal carers, and healthcare professionals
    4. Use of healthcare supports more efficiently and effectively

    Rikke Gregersen

    Rikke Gregersen

    Oplægsholder på CareWare Masterclass, Rikke Gregersen, er forskningsleder på VIA. Rikke pointerede vigtigheden af at inddrage personer med demens i nye udviklingsprojekter, og hun omtalte vigtigheden af, at man ikke blot udleverer et stykke teknologi uden at have en plan for, hvordan teknologien udnyttes bedst muligt. Tak til Rikke for også at slå et slag for DokkX, Aarhus Kommunes interaktive udstilling af velfærdsteknologi. ”Sådan et sted bør alle kommuner have”, mener Rikke Gregersen.

    Rikke står i spidsen for Program for Demens på VIA, herunder projekt Kognitionsfremme og CST (kognitiv stimulationsterapi); projekt Unge Pårørende til Forældre med Demens og projekt Sans for Litteratur. Forskningsprogram for demens | VIA
    VIA har også et Forskningscenter for Sundhed og Velfærdsteknologi.

    Du kan følge VIA University College på LinkedIn

    Pia Knudsen

    Pia Knudsen på 61 år har en demenssygdom og mener, at det er helt essentielt, at tilbud til demensramte borgere er samlet ét sted. Det skaber overblik; det har et menneske med demens i høj grad har brug for. Pia benytter Demenshjørnet i Aarhus og deltager i fysisk og kognitiv træning tre dage om ugen. ”Alle kommuner skulle have sådan et tilbud”, mener Pia Knudsen.

    Susanne Falkenberg

    Susanne Falkenberg, fysioterapeut ved Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og hustru til Steen med demens. Susanne har erfaret, at tilbud om fysisk træning stoppede brat, da hendes nu afdøde ægtemand fik diagnosen demens. Susanne Falkenberg ved via sit arbejde med kognitivt udfordrede borgere, at fysisk træning gavner hjernefunktionen, men måtte selv iværksætte en række tiltag til sin mand, da han blev syg. Det har været en lang og opslidende kamp, fortalte Susanne, der appellerer til kommunerne om at yde mere støtte. Du må gerne kontakte Susanne på hendes arbejdsmail for mere info.

    Mikkel Svindt Fransgård og Magnus Kinly Mogensen

    Mikkel Svindt Fransgård og Magnus Kinly Mogensen

    Mikkel Svindt Fransgård og Magnus Kinly Mogensen fra CareWare-teamet gennemgik teknologier til livet med demens inden for kategorierne Sociale behov, Struktur i hverdagen og Lokalisering og tryghed. MemoryCube, som var en af teknologierne, er udviklet i samarbejde med DokkX, Aarhus Kommune og VIA og et flot eksempel på et effektivt, århusiansk økosystem for entreprenørskab og innovation.

    Memory Cube

    MemoryCube v/ Carity Aps. Interaktiv terning, hvor man via en app kan lægge fotos ind, der afspilles på tv-skærm. Den demensramte borger kan skifte mellem ”kanalerne” blot ved at vende terningen. (Foto: Christian Overgaard, Design Director)

    LIV Guide

    LIV Guide - med overskrifterne "Ledelseskraft", "Organisation", "Mål og målopfyldelse", "Ressourcer og kompetencer", "Kommunikation og kultur" og ""Udstyr"

    LIV Guide til implementering af velfærdsteknologi blev nævnt i løbet af dagen. Guiden er Aarhus Kommunes systematisering af de erfaringer, vi har gjort med implementering. Download den på hjemmesiden for Velfærdsteknologi & Hjælpemidler Aarhus

    Andre nyttige links

    Gratis onlineseminar v/VIVE den 11. maj om etik og tryghedsskabende velfærdsteknologi. Varer en time.

    CareWare LinkedIn

    DokkX

    Velfærdsteknologi & Hjælpemidler Aarhus

    Velfærdsteknologi & Hjælpemidler LinkedIn 

    Bekendtgørelse om tryghedsskabende velfærdsteknologiske løsninger

    Sidst opdateret: 18. september 2023