Konkurrencen CareWare-Next er blevet afholdt for femte gang. Formålet er at skubbe positivt til det danske vækstlag for sundheds- og velfærdsteknologi. Og det lykkes i stor udstrækning, mener Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune.

Turbo på udvikling af velfærdsteknologi

”Der bliver født flere og flere ideer og iværksættere, fordi vi i CareWare involverer hele økosystemet aktivt. Det er lige fra borgerne og de studerende til forskere og virksomheder. Niveauet stiger desuden år for år, og vi har med CareWare-Next i Aarhus formået at sætte en enormt positiv udvikling i gang til gavn for alle danskeres livskvalitet og samfundsøkonomien. Dette er offentligt-privat innovation, når det er bedst”, siger Ivan Kjær Lauridsen

Allerede i efteråret 2017 afholder CareWare-Next forskellige initiativer og events. Hold øje med nyheder her på siden – eller tilmeld dig vores nyhedssbrev.

IV-GO: Vinder af CareWare-Next Iværksætterprisen 2017

Iværksætterprisen går til firmaet OSAA fra København med IV-GO. IV-GO er et bærbart drop til erstatning for et traditionelt drop på stativ. IV-GO bæres på skrå over kroppen som en taske. Teamet bag IV-GO har erfaret gennem test, at patienter føler sig mindre syge med et bærbart drop. Forventningen er derfor, at patienter kommer hurtigere ud ad sengen. Dommerpanelet beskriver IV-GO som ægte frihedsteknologi, både under behandlingsforløb og under rehabilitering. Dommerne vurderer, at produktet har enormt potentiale nationalt og internationalt, både i den primære sektor (sygehuse) og den sekundære sektor (hjemmepleje).

CrossWalker: Vinder af Idéprisen 2017

Idéprisen går til fynske CrossWalker, et træningsredskab, der understøtter og træner gangfunktionen. I modsætning til gang med rollator, bruger man med CrossWalker kroppens naturlige bevægemønster, hvor man svinger med armene og roterer i ryggen. På den måde trænes overkroppen også, og balance og koordinering styrkes. Dommerpanelet lagde især vægt på, at CrossWalker understøtter og forlænger træningsindsats hos fysioterapeut, så borgeren ved selvtræning udvikler gangfunktionen, i stedet for at afvikle den. Det er produkter som CrossWalker, der giver Danmark en førende position indenfor velfærdsteknologi, mener dommerne.

Sarita Pearl: Vinder af Dommernes Særpris

Særprisen går til aarhusianske Sarita Pearl, et smykke, man bærer på kroppen som en broche / et badge. Smykket har indbygget GPS og falddetektion, og ved fald tilkaldes automatisk hjælp. Smykkets overflade fungerer desuden som en stor kaldeknap, der aktiveres ved berøring og gør det muligt at kommunikere med hjælperne. Dommerpanelet lagde vægt på det forebyggende aspekt, da Sarita Pearl indsamler data og kan registrere nedsat bevægelighed over tid. Dommerne fremhævede også, at smykket designmæssigt kan tilpasses den enkeltes behov, og at pårørende og naboer kan fungere som hjælpere. Produktet er prisbilligt og inden for rækkevidde for mange privatpersoner.

Præmien til alle tre vindere

  • En blåstempling af løsningen. Den åbner effektivt døre til blandt andet investering og samarbejder med det offentlige
  • 3 måneders gratis plads i StartupLab i INCUBA Science Park i Aarhus, samt adgang til deres Mentornetværk - og eventuelt samarbejdspartnere andre steder i landet
  • Et års kompetent sparring fra konkurrencens dommere på vejen til det danske og internationale marked for velfærds- og sundhedsteknologi.

Baggrund

Forud for finalen gennemgik de nominerede et acceleratorprogram ved Konsulenthuset Sussi Bianco: Her har de arbejdet med forretningsudvikling, på deres præsentationer overfor dommerpanelet.og på at blive knivskarpe på styrkerne ved deres produkt - set med en offentlig købers øjne.
 
Der var otte nominerede i konkurrencen. En enkelt sprang fra undervejs pga. tidspres.
Til finalen fremlagde de nominerede deltagere deres idé/produkt foran et dommerpanel på 8 dommere, der havde lejlighed til at stille kritiske spørgsmål og give gode råd. Samme dommere fungerer i fremtiden som mentorer for vinderne.