Retinalyze er en  alternative screeningsmetode, der kan udføres uden de højt uddannede specialister og som kan give øjeblikkelig svar.

Undersøgelsen foretages billigere og hurtigere end de nuværende løsninger. Den er baseret på en  algoritme, der på 30 sekunder kan screene et billede af retina (nethinden) for diabetisk retinopati. Hvis metoden udbredes, forventes det, at langt flere kommer i rettidig behandling.

Iværksætterprisen går til RetinaLyze, Hellerup. RetinaLyze er øjenscreening til forebyggelse af blindhed. Screeningen udføres på 30 sekunder og afslører diabetisk retinopati (diabetisk øjensygdom), som er en følgesygdom for millioner af diabetikere verden over. Opdages sygdommen i tide, kan den behandles, så man undgår blindhed. Dommerne lægger i kåringen vægt på, at RetinaLyze har en løsning på misforholdet mellem antal øjenlæger og et eksploderende antal diabetespatienter. Dommerne ser potentiale i at udvikle screeningsmetoden, så den i fremtiden kan anvendes på flere sygdomme. Med 425 mio. diabetikere på verdensplan har metoden globalt potentiale.